Een sleutelplan maken voor een kantorencomplex

Een sleutelplan maken voor een kantorencomplex

Als je me vraagt op welk recent project ik trots ben, dan denk ik meteen aan een groot kantorencomplex in het centrum van Amsterdam. Hiervoor maakte ik een nieuw sleutelplan.

Een project van vijf maanden. Dat klinkt misschien lang, maar die tijd heb je echt nodig. Want over zo’n sluitplan maken moet je niet te licht denken.


Het project begon met een simpele vraag van de vastgoedeigenaar. Die vroeg of ik een paar cilindersloten wilde opmeten in het gebouw. Zo gezegd, zo gedaan, zou je zeggen. Maar toen ik ter plekke was, ontdekte ik dat er bouwcilinders in de deur zaten. Het grote nadeel van deze tijdelijke cilinders is dat je feitelijk met één sleutel alle deuren kunt openen. Zeer ongewenst, zeker in een kantorencomplex waar veel verschillende bedrijven zijn gevestigd.


Groot drama

Ik overtuigde mijn gesprekspartner van de noodzaak van een goed sleutelplan. Want dát was het probleem achter zijn vraag. De spullen en de apparatuur in de kantoorruimtes zijn niet zo veilig opgeborgen als gedacht. En dus bestaat altijd het risico op diefstal. Ik heb letterlijk gezegd: “Als u dit niet anders aanpakt, kan het een groot drama worden.”


Een sluitplan met 280 cilinders

Voor het maken van het sluitplan brachten we eerst de ruimtes, deuren en gebruikers in kaart. Vervolgens moet je bepalen op welke deur je welk cilinderslot plaatst. Naast de toegangsrechten van de gebruikers moet je bij een sleutelplan ook rekening houden met de brandveiligheid . Want de brandweer moet wél overal kunnen komen bij een noodsituatie. Het resulteerde in een plan met 280 cilinders. Die hebben we allemaal geplaatst. Recentelijk is dat plan nog uitgebreid met 50 cilinders, omdat er meer kantoorruimtes werden verhuurd.


Optrekken met leverancier

Wat onze klant waardeerde, is dat ik samen met de leverancier optrok. Het is overigens niet ongebruikelijk dat ik met een leverancier een project bezoek en de opdrachtgever hiermee in contact breng. De leverancier kan specifieke expertise inbrengen bij het ontwikkelen van een sleutelplan. Zo kun je samen kritische vragen stellen. Hierdoor kun je het sluitsysteem naar wens uitwerken.


Beter beveiligen met een goed sluitplan

Eerlijk is eerlijk: kijk je puur naar de euro’s, dan is deze vastgoedeigenaar duurder uit. Alleen cilindersloten laten opmeten is in de regel minder kostbaar dan een nieuw sleutelplan maken. Maar door het nieuwe sleutelplan kunnen de afzonderlijke kantoorruimtes veilig worden afgesloten. Niemand kan zomaar naar binnen en ruimtes betreden waar hij niet hoort te zijn. Daar is iedere huurder bij gebaat. Dat maakt zo’n investering in de verbeterde beveiliging van het gebouw het dubbel en dwars waard.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1968 beoordelingen