Faalkosten in de bouw verminderen

Faalkosten in de bouw verminderen

Faalkosten kosten de bouw miljarden euro’s. Met een aantal simpele manieren kunnen bouwende partijen faalkosten terugdringen. Uw technische groothandel kan u daarbij helpen.

Faalkosten in de bouw ‘horen erbij’? 

Miljarden euro’s gaan in de bouw verloren aan fouten. Miljarden euro’s die worden besteed aan het vervangen van materialen en het herstellen van fouten. Omdat de klant het anders wil, of omdat een bouwwerk niet voldoet aan de normen. Uit recente cijfers van ABN AMRO komt naar voren dat bijna de helft van de bouwers denkt dat hun faalkosten 5 procent of meer bedragen. En die kosten lijken ze ook te accepteren. Alsof het erbij hoort. Veel bouwers zijn zich er bewust van, maar terugdringen van faalkosten heeft geen prioriteit. 


Tips voor het terugdringen van faalkosten 

Toch hoeft u faalkosten niet te accepteren. Met een aantal simpele manieren kunt u faalkosten terugdringen. Het ABN-rapport geeft deze tips:


  • Besteed tijd aan een goede werkvoorbereiding
  • Werk samen met vaste partners 
  • Investeer in de vakkennis en vaardigheden van vakmensen
  • Zet in op innovatie, procesoptimalisatie en standaardisatie 
  • Deel kennis met ketenpartners en leer van fouten.


Dit zijn handige tips. Maar hoe werkt dat praktisch in uw project en proces? En wat mag u van de technische groothandel verwachten? Dat kan ik uitleggen.


Vooruitkijken in de werkvoorbereiding

Van uw technische groothandel mag u verwachten dat die betrokkenheid toont tijdens uw project. Dat is tenminste hoe we dat bij Mastermate doen. Laat ik als voorbeelden de ruwbouw en de afbouw nemen. Bij de werkvoorbereiding van de ruwbouwfase krijgt u van onze specialisten advies over de detaillering en constructieve aspecten. Daarna adviseren ze u over de bevestigingsmaterialen en afdichtingsmaterialen die u nodig heeft. U kunt daarna in de uitvoering bouwen met zekerheid. U weet dat u de normen haalt, dat u geen herstelkosten heeft. 


Met een goede werkvoorbereiding bespaart u kosten in de uitvoering Met een goede werkvoorbereiding bespaart u kosten in de uitvoering.


Ook bij de afbouwfase komt het aan op vooruitkijken. Dat betekent in de werkvoorbereiding keuzes maken in deuren en het bijbehorende hang- en sluitwerk. Én een goede planning maken voor de productie en levering. Onze specialisten bestuderen het bestek en halen feilloos fouten uit de ontwerpen. Met oog op uw projectplanning coördineren zij de levering van deuren en kozijnen. U kunt erop vertrouwen dat de deuren op tijd ter plekke zijn (we kunnen ze zelfs voor u afhangen). We zorgen voor deuren die doen wat ze volgens het ontwerp zouden moeten doen. Het bespaart u de kosten van bewerkingen.


Kennis delen

Tijdens de ruwbouw, afbouw en onderhoud delen onze specialisten en adviseurs hun vakkennis met u. Dan denk ik aan training en begeleiding op locatie. We geven bijvoorbeeld trainingen luchtdicht bouwen of brandwerend afdichten. Ook organiseren onze vestigingen vakavonden en demodagen. Dat zijn geen hoorcolleges, maar praktische evenementen. Hier delen we vakkennis en we investeren in het vakmanschap van vakmensen. 


Fouten uitschakelen

Faalkosten kun je ook aanpakken door het optimaliseren van processen. Dat is dan weer een expertise van onze adviseurs voor service en onderhoud. Hun advies is erop gericht dat onderhoudsmonteurs altijd de juiste materialen bij zich hebben. Zodat die een reparatie meteen kunnen uitvoeren. Als betrokken adviseurs kijken onze specialisten kritisch naar de manier waarop bijvoorbeeld woningbouwcorporaties hun onderhoudswerkzaamheden organiseren en geven advies over de werkprocessen. In combinatie met een digitale tool als de BestelApp bestellen vakmensen precies het juiste materiaal. 


Wat vinden onze klanten van onze aanpak? Dat kunnen ze het best zelf vertellen


Welke faalkosten heeft u en hoe kunnen we u helpen die te verminderen?

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1638 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!