Dit zeggen onze klanten

Toekomstbestendig toegangsbeheer in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Toekomstbestendig toegangsbeheer in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Specialist toegangsbeheer Arno Olden is betrokken bij de toegangscontrole van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Hij vertelt over de wensen van de opdrachtgever en de keuze voor een toegangssysteem.

Hoe beheer je op afstand de toegang van gebouwen die verspreid liggen over een oppervlakte van 5.400 hectare? Dit was de vraag die ik vorig jaar voorgelegd kreeg. Ik werd gevraagd mee te denken over het toegangsbeheer van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Samen met projectpartner Antea Group adviseerde ik het toegangssysteem Winkhaus blueSmart. Waarom past dit systeem zo goed in deze situatie? Dat leg ik hieronder uit.

 

Wensen en randvoorwaarden voor toegangsbeheer

Het Nationale Park sprak de wens uit flexibel sleutelbeheer te willen toepassen voor personeel en gasten. Het ideaalbeeld is dat over 5 jaar een minimaal aantal sleutels in omloop is. We hadden verder te maken met deze wensen en randvoorwaarden:


  • Het Park wil meer zicht op bewegingen bij de parkingangen, meer grip op de toegang tot gebouwen en realtime zicht op de toegang.
  • Het Park wil uniformiteit en gemak in toegangsbeheer én een systeem waarmee je op afstand de toegang regelt.
  • De gebouwen waarvan de toegang geregeld moet worden, liggen verspreid over een groot gebied. Deze gebouwen hebben niet allemaal een internetverbinding. 
  • Bestaande mechanische sleutels en sloten moeten elektronisch worden. De deuren van oudere panden moeten digitaal beheerd worden, maar liever geen deurbeslag met knipperende lichtjes.
  • Esthetisch gezien mag er weinig veranderen aan de monumentale panden.


Grip op de toegang en uniformiteit 

Het mooie van het toegangssysteem Winkhaus blueSmart is, dat je één sleutelsysteem hebt voor alle deuren en hangsloten die je aan het systeem toevoegt. Omdat je met een uniform sleutelsysteem werkt, beperk je het aantal sleutels dat in omloop is. Als Park bepaal je wie welke toegangsautorisatie heeft. Dit toegangssysteem geeft je grip op toegang en beheer van sleutels. Het geeft ook zicht op je toegang, want het systeem houdt bij welke deuren gebruikt worden. Er wordt geregistreerd wie waar naar binnen is gegaan en op welk moment.

Bij een centraal laadpunt haalt de sleutelgebruiker zijn toegangsrechten op De beheerder zet de toegangsrechten klaar voor de sleutelgebruikers. Bij een centraal laadpunt haalt de sleutelgebruiker zijn toegangsrechten op.

Toegangsrechten klaarzetten voor sleutelbezitters

Hoe werkt dit in de praktijk? Iedereen die een sleutel heeft, moet met de sleutel naar een centraal laadpunt. Hier haalt de sleutelgebruiker zijn toegangsrechten op. Dit zorgt voor realtime beheer: de sleutelgebruiker krijgt online rechten toegekend op het moment dat hij het park op rijdt. Een beheerder heeft die toegangsrechten klaargezet. Die beheerder programmeert en wijzigt de toegangsrechten. Het centrale laadpunt is dus je controlemogelijkheid en veiligheidsgarantie. 


Dit systeem is heel flexibel. Bij Het Nationale Park zie je de meerwaarde hiervan bij het toegangsbeheer voor externe partijen. Een slager krijgt een sleutel die zo is geprogrammeerd dat hij alleen de koeling kan openen. Aannemers die het park op moeten voor een klus, mogen niet te vroeg beginnen. Er is het risico dat ze (onbedoeld) wilde dieren verstoren. Daarom kan de sleutel van de aannemer zo worden geprogrammeerd dat hij pas na een bepaald tijdstip (hang)sloten kan openen. De beheerder kan eenvoudig sleutels uitgeven én nauwkeurig toegangsrechten programmeren.


Online mogelijkheden op afgelegen plekken

Lang niet alle gebouwen van Het Nationale Park hebben een internetverbinding. Ik noem bijvoorbeeld een schuur, een werkplaats of de koeling. Met het Winkhaus blueSmart systeem heb je in een offline omgeving de mogelijkheden van online oplossingen. Je kunt zónder internetverbinding of wifi een virtueel netwerk van deuren opzetten. Hoe werkt dit? De sleutel tot het functioneren van dit toegangssysteem netwerk is… de sleutel. De sleutels die in omloop zijn, wisselen data uit tussen de onderdelen – sleutels, cilinders – van het systeem.

Met het Winkhaus blueSmart systeem heb je in een offline omgeving de mogelijkheden van online oplossingen. Met het Winkhaus blueSmart systeem kun je zónder internetverbinding of wifi een virtueel netwerk opzetten van deuren op afgelegen plekken.

Beheer op afstand, voordeel voor onderhoud

Zodra een gebruiker de sleutel tegen het laadpunt houdt of de sleutel in de elektronische deurcilinder steekt, wisselen de componenten informatie uit. Het gaat om informatie als wijzigingen van lokale sluitrechten, wijzigingen van de tijdgebonden beperkingen en protocollen van sluitgebeurtenissen. Door die data-uitwisseling kun je als beheerder op afstand de toegang beheren van een afgelegen schuur of jagershut. Dat gebouw hoeft geen aansluiting te hebben op het internet.

De uitwisseling van data heeft nog een ander voordeel. En dan gaat het om onderhoud van het toegangssysteem. Via het sleutelgebruik wordt ook informatie over de batterijstatus van de elektrische cilinders door het systeem verzameld. De beheerder krijgt tijdig een seintje als de batterijstatus aangeeft dat de batterijlading te laag is. Een onderhoudsmonteur kan dan op pad worden gestuurd om de batterijen te vervangen.


Geen sleuven frezen

Wat de Winkhaus cilinders ook geschikt maakt voor toegangsbeheer van Het Nationale Park, is esthetiek. Winkhaus heeft een standaard cilinderprofiel. Hierdoor kun je met een eenvoudige ingreep de cilinder op de deur zelf elektronisch maken. Je kunt het zonder ingrijpende aanpassingen toepassen in een standaard 17 millimeter profielcilinder en in standaard deuren. Je hoeft dus geen sleuven te frezen in muren, zoals je bij de aanleg van een kaartlezerssysteem vaak moet doen.

Winkhaus heeft een standaard cilinderprofiel. Met een eenvoudige ingreep maak je de cilinder op de deur elektronisch. Je kunt de elektronische cilinder van Winkhaus zonder ingrijpende aanpassingen toepassen in een standaard 17 millimeter profielcilinder en in standaard deuren.  


Het Nationale Park kiest voor Winkhaus

Een toegangssysteem aanleggen is een flinke investering. Dus hebben we een pilot uitgevoerd. We wilden kijken of het toegangssysteem voldeed aan de wensen van Het Nationale Park. De pilot liet zien dat het systeem doet wat Het Nationale Park wil: met gemak toegang op afstand regelen. Tijdens de pilot regelden we het proces bij storing goed in en we leerden de beheerder hoe zij in de software de toegangsrechten beheert. Nu gaan we wandlezers monteren en de elektronische cilinders plaatsen op de deuren van het Dienstgebouw en de bijgebouwen. Ook installeren we dit toegangssysteem op de ingangen van het park, inclusief een laadpunt.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1970 beoordelingen