Is uw gebouw binnenkort honderd procent sleutelvrij? Ik denk het niet

Is uw gebouw binnenkort honderd procent sleutelvrij? Ik denk het niet

De vraag naar elektronische sluitsystemen groeit.

Dat merk ik in gesprekken met opdrachtgevers die in hun gebouw een toegangssysteem willen aanleggen of het sluitsysteem willen verbeteren. Ook zie ik het aan de toegangspakketten die op de markt komen. Leveranciers praten al over het honderd procent sleutelvrije gebouw. Is dat binnenkort realiteit? Ik denk het niet. We hebben de fysieke sleutel voorlopig nog nodig.


In mijn vorige blog over trends in toegangscontrole schreef ik dat opdrachtgevers steeds vaker kiezen voor gecontroleerde toegang met behulp van een elektronisch sluitsysteem. Sleutels verlaten het gebouw niet meer. Ze worden opgeborgen in een sleutelkast. En net als de centrale toegangsdeur is die sleutelkast elektronisch te bedienen. Directies, facilitair managers, technische diensten: ze willen vooral af van al die dikke sleutelbossen.


Digitaal toegangsbeheer is een kwestie van swipen

Leveranciers spelen in op die behoefte. Ze ontwikkelen smart acces oplossingen voor gecontroleerde toegang. Zoals een (draadloze) digitale cilinder die je ontgrendelt met een pas, tag of smartphone. De gegevens van het toegangssysteem staan in de cloud. Dus de gebouwenbeheerder kan altijd en overal bij de gebruikersregistratie. Tegelijkertijd wordt de software zelf eenvoudiger. Ook voor de particulier en de mkb’er bestaan gebruiksvriendelijke softwarepakketten. Je installeert de beheer-app op smartphone of tablet en je kunt aan de slag. Toegangsbeheer is bijna een kwestie van swipen.


Het lijkt alsof de mechanische vergrendeling – het cilinderslot met een fysieke sleutel – zijn langste tijd heeft gehad. Maar dat weet ik nog niet zo zeker.


Cybercriminelen, gijzelsoftware en andere bedreigingen voor smart acces

Hoe ‘slim’ deze oplossingen ook zijn, er kleven ook risico’s aan. U bent niet de enige gebruiker van de cloud. Cybercriminelen ook. En niet met de goede bedoelingen. Een hack of een aanval met gijzelsoftware kan ervoor zorgen dat applicaties en software onbereikbaar en onbruikbaar worden. Wat stroomuitval of een stroomstoring voor een elektronisch toegangssysteem betekent, dat hoef ik niet uit te leggen. Draadloze digitale cilinders zijn daar niet gevoelig voor, maar daarvan kan dan weer de batterij leegraken.


Als specialist Building Control zie ik de voordelen van zowel elektronische als digitale sluitsystemen. Ze zorgen voor meer gemak (voor gebruiker én beheerder) en meer flexibiliteit in toegangscontrole. Maar ik vind het ook mijn taak om de opdrachtgever te wijzen op de risico’s. En advies te geven over voorzorgsmaatregelen.


Regel een voorziening voor het geval het toegangssysteem faalt

Als ik een toegangscontrolesysteem ontwerp, kies ik negen van de tien keer voor elektronisch beslag. Dat combineer ik met een mechanisch cilinderslot. Wil de opdrachtgever alleen digitale cilinders, dan wijs ik hem op de risico’s daarvan. En geef ik aan wat hij kan doen om die te beperken. Voorzie één van de deuren achterom van een back-up oplossing. Digitaal of mechanisch. Dan kun je altijd naar binnen, ook als het digitaal toegangssysteem – om welke reden dan ook – faalt.


Doe je dat niet, dan sta je bij stroomuitval of een hack voor een dichte deur. En kun je niets anders doen dan de deur forceren of een raam inslaan. Met een back-up oplossing voorkom je dat je op slopershoogte uitkomt.


Houd de controle over een elektronisch sluitsysteem

Ik vind dat je een elektronisch sluitsysteem altijd mechanisch moet kunnen overrulen of een back-up moet hebben. Dat hoort bij mijn visie op Building Control: je houdt dan zelf de controle over de toegang tot een gebouw. Dus voor mij is het honderd procent sleutelvrije gebouw nog geen realiteit. Althans, voorlopig niet. Want wie weet wat de technologische ontwikkeling in de toekomst brengt.

Wat denkt u? Is uw gebouw straks honderd procent sleutelvrij?

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1970 beoordelingen