Dit zeggen onze klanten

Transformatie Watertoren Bollenstreek

Transformatie Watertoren Bollenstreek

De Watertoren Bollenstreek wordt getransformeerd. Lees hier een gesprek over dit project tussen commercieel adviseur Jan Willem Beugelsdijk en AW Groep uitvoerder Ed Hoekstra.

Ed, kijk jij met 40+ jaar bouwervaring nog wel op van op van een project als dit?

 “Ik word hier sowieso wel blij van, hoor. Het is een prachtig project en ik zit er vol overgave in. Nog iedere ochtend als ik de hoek om kom en ik zie de toren staan dan denk ik: We gaan er een mooie dag van maken. Hoe dat komt? Het is beslist geen project dat iedere dag voorbijkomt. Daar komt bij dat er genoeg hordes waren die we moesten nemen en dat maakt de uitdaging des te groter.”


Noem hier eens een voorbeeld van?

“De hele watertoren is om te beginnen niet spatzuiver op maat. Er zitten een paar hele lastige details in die te maken hebben met de bouwfysica. Normaal gesproken heb je te maken met een binnenmuur, daarin zit de spouw, in het spouwgedeelte plaats je het kozijn en daarna heb je de buitenmuur. Omdat wij hier feitelijk al met een bestaande buitenmuur te maken hebben, de betonnen schil van de watertoren, bouwen we nu van buiten naar binnen op. Dan is het verschrikkelijk lastig om het geheel goed wind- en waterdicht te krijgen. Je hebt andere materialen nodig. Op laagbouw is het allemaal wel te doen, maar bij zo’n toren, da’s een ander verhaal. Er komt heel veel winddruk op te staan. Stel, je krijgt lekkage door een klein gaatje ergens, dan zet je er niet zomaar even een steiger omheen om het probleem op te lossen. Dat neem je allemaal mee.”


Kun je nog eens zo’n uitdaging noemen, Ed?

“Nou goed, er zit heel veel staal in de watertoren omdat we er zes verdiepingen in hebben gemaakt. Om al die krachten die vrijkomen kwijt te kunnen raken, dan moet het geheel echt wel tiptop voor elkaar zijn. Hier is een ingenieursbureau, Pieters Bouwtechniek, mee bezig geweest. Zij hebben alles bedacht en berekend. De toren heeft dus een betonnen buitenkant. Zoals je weet geeft beton kou af én het laat kou door op het moment dat je er een stalen ring omheen maakt om er een verdiepingsvloer op te leggen. Deze koudebrug hebben we thermisch moeten onderbreken door middel van een speciale plaat die in Engeland is ontwikkeld en gemaakt. Nou en of, dat waren wel een paar hoofdbrekens.”

Ed Hoekstra en Jan Willem Beugelsdijk

Al met al heeft de watertoren er dus flink wat gewicht bij gekregen?

“Zeker. De toren staat op een paar honderd eikenhouten heipalen van ongeveer 60 x 60 cm, die zijn nodig om het gewicht van de complete toren te dragen. Boven in de toren, in de waterbak, ging vroeger zomaar 700 kuub water, oftewel 700 ton aan extra gewicht. We hebben dus meerdere vloeren in de toren gemaakt, en hier is veel extra staal en beton voor gebruikt. Uit berekeningen bleek dat de hoeveel gewicht hiervan hoger was dan die 700 ton aan water, en dus moesten wij bewust meer sparingen zagen, meer openingen creëren, in totaal zo’n 100 stuks, om het totale gewicht af te laten nemen. Dat was ook een flinke klus, maar het is ons gelukt.”


In welke mate heeft Mastermate kunnen bijdragen?

“Sowieso heeft Mastermate verscheidene materialen geleverd. Van schroeven, spijkers en bouten tot aan kit, pur en folies. Het voordeel voor mij is: Ik maak een lijstje, bel het door en paar uur later ligt het klaar. Helemaal gecodeerd en al dus zodra ik de rekening krijg kan ik er een akkoord onder zetten, dit werkt perfect zo. Over kit gesproken, we wachten nog op een bestelling van 200 kokers witte Illbruck-kit.”


Ik ga er meteen over bellen, Ed. Maar vertel, wat doet Mastermate zoal nog meer?

“Ook op technisch en constructief waren er wat lastige dingen. Zo werd ons gezegd dat we een bepaald type stalen hoek moesten gebruiken om de houtskeletbouw op te zetten van het kantoordeel, dat aan de voet van de toren nieuw wordt gebouwd. Dat ging niet passen. Ik was dus op zoek naar zo’n hoek en ik gaf het aan bij Mastermate. Gelijk werd gezegd: Ed, ik ga op zoek voor je. Ze konden twee types aanbieden, eentje van 4 en van 5 mm met die en die stijfheid. Dat is vervolgens doorgerekend en het bleek een goede oplossing te zijn. Voor ons was het ook nog eens handiger om mee te werken. Dubbel winst dus. Ja, daar was ik vanzelfsprekend erg blij mee.”


Qua duurzaamheid en circulariteit is dit project ook een paradepaardje toch?

“Voor de fundering is ervoor gekozen om duurzaam beton te gebruiken. Beton heeft nou niet gelijk het meest duurzame karakter en wordt vaak in één zin genoemd met een grote hoeveelheid CO2-uitstoot. Maar goed, beton heeft wel een technische levensduur van ongeveer 100 jaar, er kan uiterst flexibel mee gebouwd worden, het is zo goed als onderhoudsvrij en is het 100% recyclebaar. Als toepassing is beton dus best duurzaam, mits het circulair gebruikt wordt. Het vrijgekomen schone betonpuin uit de watertoren is dan ook gebruikt voor de productie van nieuw duurzaam beton.

"Dit beton hebben wij door de expertise van de firma Bollenbeton terug kunnen storten voor de fundering. Het is mooi om te zien dat het schone betonpuin dat is vrijgekomen uit de watertoren, op één terrein wordt verwerkt tot nieuw beton en een tweede functie krijgt als fundering. Daar komt bij dat de circa honderd uitgezaagde betonblokken van 600-700 kilo worden gebruikt voor het toegangspad naar de watertoren.”


Jan Willem wordt gebeld met de mededeling dat de eerder genoemde kokers Illbruck-kit in Deventer staan. Hij bedenkt zich geen moment, trekt zijn jas aan en stapt in de auto om de bestelling persoonlijk op te halen aan de andere kant van het land.

Jan Willem: “Natuurlijk doe ik dat, service van de zaak. En ja, dat is Mastermate hè, altijd een stapje meer zetten voor de klant. Ed, ik ga rijden, vanmiddag kunnen jouw mannen om 13 uur verder met de bevestiging van de kozijnen in de watertoren!”


Watertoren Bollenstreek wordt vanaf medio juni 2022 een vergader- en lunchlocatie met op de begane grond een heuse barista. Het monumentale gebouw is volgens de initiatiefnemers het eerste bouwproject in Nederland dat volledig ontworpen is aan de hand van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Het markante en duurzaam ingestoken project krijgt onder meer 450 m2 aan zonnepanelen en een WTW-installatie. Als invulling in de watertoren verwacht men onder meer startups, flexwerkers en zal de locatie gebruikt worden voor bijvoorbeeld presentaties. De AW Groep trekt eveneens in de watertoren en gebruikt het karakteristieke pand als innovatie- en kenniscentrum van grond-, weg- en waterbouw, betonbouw, groenwerken en bouwstoffen.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1970 beoordelingen