Artikel

Veilig werken met PU-producten

Veilig werken met PU-producten

Vanaf 24 augustus moet elke bouwprofessional een training volgen en certificaat halen om veilig te werken met PU-producten. Voorbeelden van PU-producten zijn schuim, lijm, lak, verf en vernis.

Tips om jezelf te beschermen

1. Bescherm jezelf zo dicht mogelijk bij de bron.

Kies een andere stof of alternatief product. Er zijn al PUR-schuimen op de markt met minder dan 0,1% vrije diisocyanaten. Er wordt ook onderzocht of er schuimen mogelijk zijn zonder diisocyanaten, maar tot nu toe voldoen die over het algemeen niet voor de bouw en infra. Dit verschilt echter wel per toepassing. Check dit dus bij de leverancier of fabrikant.


2. Laat het product zoveel mogelijk in de verpakking zitten.

Bij veel tweecomponenten producten zijn er verpakkingen waar het product in de verpakking wordt gemengd en je dus niet handmatig hoeft te mengen. Dat vermindert de kans op blootstelling aanzienlijk.


3. Hou de schadelijke stof zo ver mogelijk bij je vandaan of haal deze zo snel mogelijk weg.

Doe dit door goed te ventileren en rommel direct op te ruimen. 


4. Gebruik PBM’s.

Dit is de laatste optie, omdat je PBM’s heel dicht op je draagt. Als de schadelijke stof langs het PBM komt, is er dus direct sprake van blootstelling. Als je de PBM’s echter consequent en op de juiste manier gebruikt, dan ben je hier goed tegen beschermd.


Welke PBM’s kan ik gebruiken? 

Er zijn verschillende PBM’s beschikbaar om je te beschermen. Het begint bij werkkleding met lange mouwen en pijpen. Gewone kleding is doorlaatbaar voor grote hoeveelheden niet-uitgeharde producten, dus als de kans op blootstelling groot is (bijvoorbeeld bij geknield werken bij een PU-vloer) is het beter om een vloeistofdichte broek of overall te dragen. Bescherm je ogen met een veiligheidsbril. Omdat je handen vaak dicht bij het product komen, is het belangrijk om handschoenen tegen neopreen of handschoenen tegen nutrilrubber te dragen die chemische vloeistoffen tegenhouden. Werkhandschoenen beschermen niet, ook niet als ze gedipt zijn (deze dip is vooral bedoeld voor grip en mechanische bescherming). Als je PU-coating verfspuit, ontstaat er een fijne nevel. In dat geval is het noodzakelijk om ook adembescherming (half gelaatsmasker met filtertype 2) en een vloeistofdicht overall te dragen. 


Kijk op https://eshop.mastermate.nl/assortiment/pbm-werkkleding voor passende producten.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
2081 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!