Waarschuwingskleding kopen: waar je op moet letten bij high visibility kleding.

Werk je in de buurt van verkeer, kranen of in het donker? Voor jouw veiligheid en die van anderen is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent. Specialist Roar geeft tips over waarschuwingskleding.

De Arbowet stelt werkgevers verplicht om een grondige risico-inventarisatie en -evaluatie uit te voeren (RI&E). Met behulp van deze inventarisatie en evaluatie kan in kaart worden gebracht welke risico’s er spelen en welke maatregelen getroffen kunnen worden om de risico’s te verminderen. High visibility kleding is onderdeel van grip op veilig werken.


De gemeente Waterland kiest voor high visibility kleding van Mastermate. In een passessie met Mascot en advies van Mastermate komen de medewerkers van de gemeente Waterland tot de goede keuze in waarschuwingskleding. Bekijk de video over deze samenwerking:


JUISTE KLEDING KIEZEN

Voor het maken van de juiste keuze voor high visibility kleding kijk je eerst wat er omschreven staat in de RI&E. Hieruit kun je meestal prima filteren wat gewenst en wat verplicht is. Let er hierbij op dat je geen kledingstukken neemt die de veiligheid juist in gevaar brengen of die overgenormeerd zijn en daardoor minder comfortabel dragen. Om dat te bepalen, geef je antwoord op een aantal vragen om de situatie in kaart te brengen. Die vragen zijn:


  • Wat en waar is de werklocatie?
  • Wat zijn het soort werkzaamheden?
  • Is er eventuele marketing of signalisatie?
  • Heb je te maken met verkeer en wat is de snelheid van dit verk eer?
  • Wat is het type weg, is het binnen of buiten de bebouwde kom?
  • Is er kans op contact met verschillende soorten weggebruikers (vrachtwagens, auto’s)?
  • Wat zijn de weersomstandigheden?
  • Wat is de lichtgesteldheid en verlichtingskwaliteit (overdag of ’s avonds)?


DRIE KLASSEN VEILIGHEIDSKLEDING

Daarnaast moet waarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid voldoen aan de Europese norm voor high visibility werkkleding, de EN ISO 20471. Deze norm heeft 3 klassen voor veiligheidskleding. De klasse geeft het beschermingsniveau voor verschillende situaties aan. Soms kijken we voor de indeling naar een combinatie van kledingstukken. Hierdoor kan de werkkleding in een hogere klasse worden ingedeeld. Dit geldt voor de combinatie van die kledingstukken en niet voor de afzonderlijke items.


Klassen waarschuwingskleding licht Klassen waarschuwingskleding in het licht

KLASSE 1

High visibility kleding uit Klasse 1 is geschikt in situaties met een laag botsingsrisico en risico op ongelukken. Deze kleding is niet geschikt voor werken langs de openbare weg, maar wel voor extra zichtbaarheid binnen een bedrijf en verkeersregelaars (afhankelijk van de inzetbaarheid) die met name bij daglicht werken. De maximale verkeerssnelheid om de werknemer heen is 30 km/uur.


KLASSE 2

De werkkleding uit Klasse 2 zorgt voor goede zichtbaarheid binnen de wegenbouw, bij koeriersdiensten en werkzaamheden in schemerlicht. Deze kleding is wél geschikt voor het werken langs de openbare weg, waarbij een maximale snelheid van 50 km/uur geldt.


KLASSE 3

Bij werkzaamheden in het donker is het dragen van high visibility werkkleding uit klasse 3 verplicht. Met deze kleding ben je zichtbaar bij verkeersnelheden tot en met in ieder geval 90 km/uur. Deze optimale zichtbaarheid vermindert sterk het risico op ongevallen.


Klassen waarschuwingskleding donker Klassen waarschuwingskleding in het donker

EXTRA ZICHTBAAR

Werk je langs rijkswegen of spoorwegen, dan moet je kleding voldoen aan extra eisen voor nóg meer zichtbaarheid. Dit wordt RWS-kleding genoemd. Denk hierbij aan extra reflectiestrepen (op specifieke plekken) en op de meeste plekken volledig in fluorescerend oranje.


Kom je er zelf niet uit, dan kijkt jouw Mastermate-specialist Veilig Werken graag met je mee voor de juiste keuze high visibility kleding. We kijken daarbij ook naar comfort en eventuele extra wensen die je hebt. Neem dus gerust contact op voor advies op maat.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1976 beoordelingen