Dit zeggen onze klanten

Werkkleding, werkschoenen en PBM recyclen: een gezamenlijke oplossing voor de bouw.

Werkkleding, werkschoenen en PBM recyclen: een gezamenlijke oplossing voor de bouw.

Marcel Franssen (eigenaar GAIA Circulair) en Ine Vereijken (Mastermate adviseur bedrijfskleding en PBM) hebben een oplossing voor de bouw voor het recyclen van werkkleding, schoenen en PBM.

Kun je uitleggen wat GAIA Circulair is en doet?

Marcel: “Wij zoeken oplossingen om grondstoffen te herwinnen, om gebruikte materialen zo goed mogelijk te recyclen. Dit doen wij zelf, maar ook met partners. Zo bieden wij onder meer retourlogistiek aan, ontmantelen wij producten en geven wij invulling aan de verdere recycling van gesorteerde en ontmantelde materialen. Voor Mastermate zamelen wij bijvoorbeeld werkkleding, schoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in. Daarnaast kijken wij met producenten naar hoe producten meer circulair gemaakt kunnen worden zodat ze aan het eind van de gebruiksperiode gemakkelijker uit elkaar kunnen worden gehaald voor hergebruik.”


Hoeveel kleding recyclen jullie en wat is de ambitie?

“We zitten op zo’n 50 tot 60%, maar we moeten naar 90% in de komende vijf tot tien jaar. De volle 100% gaat nooit lukken, dat is simpelweg onmogelijk. Vertel liever het eerlijke verhaal, hiermee kom je het verst. Er is inmiddels regelgeving vanuit Brussel die in Nederland naar verwachting in 2023 ingevoerd zal worden en deze regels zullen zeker een boost geven. Het komt erop neer dat de verplichting tot recycling bij de producerende bedrijven wordt neergelegd en bij bedrijven die producten van buiten de EU halen. Want dat we grondstoffen en de productie binnen Europa moeten houden, dat is voor GAIA een doel op zich. Zo willen we voor de komende generaties een meer circulaire toekomst waarborgen. Kijk, de kledingindustrie is en blijft de meest vervuilende branche ter wereld, dus daar moeten we echt iets mee. Er valt nog heel wat te winnen.”


werkkleding inzamelen en recyclen door Mastermate en GAIA Marcel: “Wij zoeken oplossingen om grondstoffen te herwinnen. Voor Mastermate zamelen wij bijvoorbeeld werkkleding, schoenen en PBM in."


Ine, in welke mate houdt Mastermate zich bezig met kleding recyclen?

“Wij als Mastermate maken gebruik van het concept van de Resource Box. Die staat bij een aantal vestigingen. Als een klant dat wil, kunnen we ‘m ook bij de klant op locatie neerzetten. Deze boxen worden door Mastermate ter beschikking gesteld en zijn bedoeld voor het inzamelen van schoenen, kleding en PBM. In de box mag alles (kleding, schoenen en PBM) door elkaar – met uitzondering van mondkapjes, oordopjes en poetsdoeken. Je hoeft als klant dus niet na te denken wat er in welke box moet, GAIA sorteert het vervolgens op haar locatie in Uden. Als klant heb je er geen omkijken naar, want Mastermate haalt de boxen op zodra ze vol zijn. Het is een enorme milieuwinst als 50% van de Mastermate-klanten de moeite neemt om kleding op deze manier te retourneren.”


En Marcel, kunnen veiligheidshelmen ook gerecycled worden?

“Zeker. Bij de dagbesteding Memo (Mensen en Mogelijkheden) in Gemert worden voor ons onder meer helmen ontmanteld. Wij onderscheiden simpel gezegd twee soorten kunststoffen; de plastics die blijven drijven en die zinken. Deze twee soorten kunststoffen kunnen namelijk als granulaat dienen, er worden korrels van gemaakt. Helaas zijn de korrels (nog) niet te gebruiken voor nieuwe helmen, die eisen zijn te streng. Je kunt er bijvoorbeeld wel bermpaaltjes en buizen van maken.”

 

Wat is jouw ideaalbeeld voor de toekomst, Marcel?

“Dat de kledingproducenten hun eigen kleding terugnemen en recyclen. Dat gaat nog jaren duren, maar tot die tijd zitten wij niet stil. Inmiddels hebben we met een partner een eerste T-shirt, polo en werksokken gemaakt van oude werkkleding. Wij zijn druk bezig om ieder product te voorzien van een materialenpaspoort zodat je weet hoe je een product kunt scheiden. Grondstoffen hergebruiken, daar gaat het om hè. Wij sorteren op kleur en op materiaalsoort. Polyester en katoen gaat naar een partner in Portugal, daar wordt er garen van gemaakt voor nieuwe T-shirts, polo’s, sweaters en sokken. Een andere partner maakt weer garen voor de automobielindustrie.”


werkkleding inzamelen en recyclen door Mastermate en GAIA Ine: “Mastermate maakt gebruik van de Resource Box. Het is een enorme milieuwinst als 50% van de Mastermate-klanten de moeite neemt om kleding op deze manier te retourneren.”

Ine: “Het kan dus wel, Marcel, als de wil er maar is?” Marcel: “Zonder meer, we kunnen in Europa prijstechnisch concurrerend produceren. Het door ons ontwikkelde T-shirt kost nagenoeg hetzelfde als een shirt uit Bangladesh. Het is vooral een kwestie van doen. Gelukkig ontstaan er steeds meer mooie initiatieven, dat is een goede zaak. Weet je, de transporttoeslag is zomaar 35% van de totaalprijs van een T-shirt, dat maakt het dus nog interessanter om het hier in Europa te doen.”


En jij, hoe zie jij de circulaire toekomst voor je, Ine?

“Dat wij als Mastermate blijven meedenken, samenwerken en partners hebben als GAIA. Alleen zo kunnen de belangrijkste doelstellingen worden behaald en kunnen wij elkaar verder helpen. Aan ons de taak om klanten te informeren zodat het heel gewoon wordt om hiermee aan de slag te gaan. Dat geldt ook voor de collega’s, dat we gaan kijken naar producten – neem zo’n T-shirt of zo’n paar sokken – die we op kunnen nemen in ons assortiment. Daar willen we echt serieus naar gaan kijken. Hoe dan ook, ik schat zo in dat er de komende drie jaar heel veel staat te gebeuren op het gebied van circulaire kleding.”

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1970 beoordelingen