Met herfstbuien en winterweer op de bouw? Zo maak je de goede keuze in winterkleding

Met herfstbuien en winterweer op de bouw? Zo maak je de goede keuze in winterkleding

Moet je met herfstbuien en winterse temperaturen je werk doen op de bouw, kleed je dan goed aan! Mastermate helpt je met goede bedrijfskleding voor de winter en handige kledingtips.

Jezelf goed aankleden in de herfst en winter is lastig voor de vakman in de bouw. In de kou wil je warm blijven. Tegelijkertijd wil je niet dat het zweet onder je oksels klotst, omdat je zo'n dikke winterjas hebt. Daarom is het belangrijkste advies voor vakmensen in de bouw: draag werkkleding in laagjes.


Bedrijfskleding in de winter: draag laagjes

Wil je jezelf goed beschermen tegen winterweer én ervoor zorgen dat je zweet wordt afgevoerd, draag dan laagjes. Als het gaat om bedrijfskleding voor de winter, adviseer ik vakmensen van bouwbedrijven om zich te kleden met drie lagen:


  • onderlaag: de eerste laag bestaat uit thermo-ondergoed. 
  • tussenlaag: deze laag bestaat uit een vest, (fleece)trui, jack of hemd. 
  • buitenlaag: dit is een wind- en waterdichte jas. 


Hieronder leg ik kort uit wat de functie is van de drie lagen. Dan begrijp je hoe de laagjes jou optimaal beschermen tegen winterse omstandigheden op de bouw. En snap je beter waarom ik dit adviseer.

bedrijfskleding in 3 lagen


Onderlaag van thermo-ondergoed isoleert

Thermo-ondergoed zorgt ervoor dat je huid droog blijft, omdat het nauw aansluit op de huid. Een goed thermoshirt en een thermo-onderbroek nemen zweet op en voeren het af. Ook werkt thermo-onderkleding isolerend, want het houdt een klein laagje lucht vast. Het is belangrijk om voor de onderlaag geen katoenen onderkleding te gebruiken. Katoen isoleert slecht en voert zweet niet goed af. 


Tussenlaag houdt je lichaamswarmte vast 

Over je thermoshirt draag je een trui, vest, jack of hemd. De kleding in de tussenlaag houdt je lichaamswarmte vast. Het vest of een trui zorgen voor extra isolatie.


Buitenlaag beschermt tegen weer en wind

Als derde laag heb je een winterjas nodig. In de bouw werk je buiten, ook als het écht koud is of slecht weer. Een goede winterjas beschermt je tegen regen, wind en sneeuw en houdt je lichaamswarmte nog beter vast. En natuurlijk draag je ook een werkbroek! Het liefst een lichte, slijtvaste en waterafstotende werkbroek met kniezakken.


Winterkleding van stretchmaterialen

Veel leveranciers maken hun werkkleding tegenwoordig van stretchmaterialen. Dit materiaal heeft veel mogelijkheden om vakmensen in de bouw goed aan te kleden voor de koude en natte dagen. Winterkleding van stretchkwaliteit heeft veel mooie eigenschappen. Het is elastisch, dus het zit comfortabel. Het stretchmateriaal is robuust en slijtvast, ook heel belangrijk in de bouw. Én het houdt weer, wind en kou buiten.


Check je werkschoenen regelmatig

Je werkschoenen moeten altijd in topconditie zijn, ook in de herfst en in de winter. Is het profiel van je zolen versleten, dan heb je geen grip meer. Dan kun je nare uitglijders maken, met alle gevolgen van dien. Check dus regelmatig je werkschoenen en onderhoud ze goed. Tips voor het onderhoud van werkschoenen lees je in een ander blog.


Werkzaam in de ruwbouw? Overweeg winterlaarzen

Is je schoen echt versleten, investeer dan in nieuwe. Voor de winterperiode adviseer ik vakmensen ook na te denken over de vraag of ze winterlaarzen nodig hebben. Vakmensen in de ruwbouw kunnen eigenlijk niet zonder. Als je in aanraking komt met vers beton, dan kun je beter voor werklaarzen kiezen dan werkschoenen.


Werksokken, muts, werkhandschoenen

Winterkleding? Check! Werkschoenen of -laarzen? Check! En denk je dan dat je klaar bent? We zijn er bijna. Wat je qua kleding ook nog goed kunt gebruiken, zijn goede werksokken, een muts en handschoenen. Dan kun je echt de bouw op in de herfst en winter.


Heb je advies nodig bij de keuze van bedrijfskleding voor de winter? Stuur een mail en mijn collega's en ik helpen je aan werkkleding voor jouw situatie.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1963 beoordelingen