Vaknieuws

Duurzaam bouwen en afval verminderen

Duurzaam bouwen en afval verminderen

Van bouwbedrijven wordt een bijdrage gevraagd om te bouwen met duurzame materialen en materiaalgebruik te verminderen. Duurzaam inkopen, hoe doe je dat?

Het toepassen van duurzame materialen in het bouwproces vraagt een duidelijk doel. Steeds meer bouwbedrijven willen efficiënter en duurzamer omgaan met bouwmaterialen. Ook opdrachtgevers vragen vaker om duurzame bouwmaterialen. Dus stellen aannemers zich tot doel om:


  • materiaalgebruik te verminderen
  • de mogelijkheden van beschikbare materialen en gebouwen te benutten
  • meer gebruik te maken van hernieuwbare materialen
  • de milieu-impact te minimaliseren
  • zich te richten op het verlengen van de gebruiksduur van materialen.


Duurzaam bouwen, slim ontwerpen

Duurzaam bouwen begint met slim ontwerpen. Je kunt kiezen voor een lichtere constructie als dit constructief veilig is. Houtskeletbouw of metaalskeletbouw zijn manieren om materiaalgebruik te verminderen. Met renovatie of transformatie van gebouwen benut je bestaande kwaliteit. Een modulair of demontabel ontwerp maakt de materialen in een gebouw geschikt voor hergebruik in een volgende cyclus. Gebruikmaken van prefab onderdelen is een praktische aanpak die je kunt toepassen om materiaalverspilling te voorkomen. Dit vraagt een andere werkvoorbereiding: je maakt kant-en-klare bouwonderdelen in je werkplaats. Later monteer je alles op de bouwplaats. Uitgevallen materiaal in de werkplaats kun je makkelijker verzamelen en hergebruiken dan op de bouwplaats.


Materiaalgebruik in de uitvoering

In de uitvoeringsfase ligt de materiaalkeuze vast. Toch kun je ook in deze fase materiaalgebruik terugdringen. Je voorkomt verspilling door materialen op maat en gefaseerd in te kopen. Andere manieren van bewust inkopen zijn:



Veel bouwbedrijven scheiden afval op de bouwplaats. Verder kun je materiaalgebruik terugdringen door verpakkingen tot een minimum te beperken en voor het noodzakelijke verpakkingsmateriaal recyclebaar of herbruikbaar materiaal te gebruiken. Hier heb je de samenwerking met ketenpartners bij nodig zoals leveranciers en de groothandel.


Sturen op milieubelasting

Je kunt sturen op de milieubelasting van de bouwmaterialen. De Milieuprestatieberekening Gebouwen (MPG) is bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning verplicht. Daarnaast kun je ermee sturen door lager dan de wettelijke norm te gaan in je ontwerp of bij gunning op MPG (door de opdrachtgever). Bij het berekenen van de MPG gebruik je milieuprofielen van producten en materialen. Verzeker jezelf ervan dat duurzame varianten van bouwproducten – beton, staal, hout – ook aantoonbaar duurzamer geproduceerd zijn. Vraag Mastermate advies over milieuprofielen van materialen.


Meer concrete tips en praktische voorbeelden voor duurzaam materiaalgebruik vind je in het Handvat duurzaam materiaalgebruik van Bouwend Nederland. Je downloadt dit Handvat op bouwendnederland.nl

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1976 beoordelingen